Межжеріна Г. В. «И побѣди радимичѣ Волъчии Хвостъ»: семантико-мотиваційна реконструкція неофіційного антропоніма. 1

смотреть новинки кинопроката на нашем сайте

DOI 10.33190/0027-2833-323-2022-2-002

Г. В. МЕЖЖЕРІНА

Національний авіаційний університет

м. Київ, Україна Електронна пошта:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

https://orcid.org/0000-0001-8900-577X

Стаття присвячена реконструкції референтних зв’язків, денотативних і коно­тативних компонентів змісту, функціонального призначення, мотиваційної основи наявного в літописних статтях *984 і *1016 рр. антропоніма Волчии Хвостъ — нео­фіційного імені воєводи Володимира Святого та Святополка Окаянного. Доведено, що внутрішня форма імені Волчии Хвостъ містить алюзію на кн. Святополка, вклю­чає семи морально-етичного, соціального, релігійного характеру.

На основі зіставлення змісту літописних статей, хронології історичних подій, зображень воєводи на мініатюрах Радзивіллівського літопису реконструйовано приблизний вік воєводи, деякі риси його зовнішності, функціональне призначен­ня пов’язаних з ним артефактів, мотиви вчинків та риси психологічного портрета. Висловлено міркування щодо часу походу на радимичів, участі Вовчого Хвоста в Любецькій битві, долі воєводи після *1016 р., його стосунків з Ярославом Мудрим і Святополком, причини отримання неофіційного імені Волчии Хвостъ. Спростовано поширену думку про суто анекдотичний характер статті *984 р. в «Повісті времен­них літ» з кумедним персонажем на ім’я Волчии Хвостъ. В архітектоніці оповіді про підкорення радимичів очевидна комічна конотація закриває від непосвяченого читача глибинні смислові шари. У статті *984 р. передане ставлення до воєводи з боку літописця не до, а після переходу воєводи на службу до кн. Святополка. Про­аналізовано літописну оцінку дій воєводи напередодні Любецької битви. Найвіро­гідніше, що первинний варіант літописних статей *984 і *1016 рр. містив офіційне ім’я воєводи, яке після приходу до влади кн. Ярослава було вилучено і замінено на неофіційне Волчии Хвостъ. Висловлено припущення щодо наявності імені Волчии Хвостъ у Синодальному списку Новгородського першого літопису. Проаналізовано рецепцію літописного образу воєводи в літописному сказанні XVI ст., літературних творах ХІХ ст. тощо. Обґрунтовано припущення про те, що знайдена М. І. Костома­ровим пісня «Пищано, Пищанино…» була записана в поселенні недалеко від поля битви з радимичами, де з архаїчних часів панував культ вовка.

Ключові слова: Київська Русь, неофіційний антропонім, семантика, істори­ко-культурологічний аналіз, воєвода Вовчий Хвіст.

Вкладення:
Скачати цей файл (mov_2022_2_2.pdf)mov_2022_2_2.pdf[ ]553 Кб32 Завантаження
список известных личностей и коллекционеры живописи