Селігей П. О. Міжнародні та світові мови: критерії, рейтинги, прогнози

смотреть новинки кинопроката на нашем сайте

 DOI 10.33190/0027-2833-320-2021-5-002

П. О. СЕЛІГЕЙ
Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України,
м. Київ, Україна
Електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
https://orcid.org/0000-0001-9433-0972

 

МІЖНАРОДНІ ТА СВІТОВІ МОВИ: КРИТЕРІЇ, РЕЙТИНГИ, ПРОГНОЗИ  

 У статті досліджуються критерії, на основі яких укладають рейтинги міжна­родних мов і прогнозують їхнє майбутнє. Шанси мови стати міжнародною не над­то залежать від її демографічної потужності, структурних переваг чи легкості для вивчення. Важить насамперед вплив, який носії мови справляють на інші народи. Критерії «міжнародності» мови фактично збігаються з критеріями її комунікативної цінності, суспільної престижності, соціолінгвістичної ваги.

В основу рейтингів впливовості національних мов кладуться різні критерії: державний статус, комунікативний потенціал, економічна потужність, кількість тих, хто вивчає її як іноземну тощо. Ці рейтинги виявляють істотніші критерії міжнарод­ної мови: поширеність на кількох континентах, статус офіційної (робочої) мови в міжнародних організаціях, цінність як джерела сучасних знань, велику кількість її носіїв як другої. Специфічною ознакою, яка виводить міжнародну мову в клас сві­тових, слід визнати її загальносвітову поширеність. Такою мовою послуговуються в усьому світі, нею володіє (як першою чи другою) більшість населення Землі, її світовий статус визнають у всіх країнах.

Склад клубу провідних мов постійно змінюється: одні мови прибувають до нього, інші вибувають — залежно від військово-політичних, демографічних, еконо­мічних і культурних успіхів своїх носіїв. Хоч кількість носіїв англійської як другої невпинно зростає, її домінування слід розглядати як явище тимчасове. У середині ХХІ ст. може скластися нова ієрархія мов: у своїх регіонах з англійською на рівних конкуруватимуть інші великі мови — китайська, іспанська, арабська, гінді / урду. Хоч державний статус української мови й створює сприятливі передумови для її розвитку, значно швидше вона могла б поширюватися завдяки своїй інформаційній цінності, інтелектуальній потужності, культурній привабливості, економічним успі­хам України.

Ключові слова: міжнародна мова, світова мова, демографічна потужність мови, впливовість мови, мовні рейтинги, англійська мова, українська мова.

Вкладення:
Скачати цей файл (mov_2021_5_2.pdf)mov_2021_5_2.pdf[ ]660 Кб104 Завантаження
список известных личностей и коллекционеры живописи