смотреть новинки кинопроката на нашем сайте

Рецензії

DOI 10.33190/0027-2833-325-2022-4-005

Дидик-Меуш Г.
МОКРЯНИ. ГОВІРКА МАМИНОГО СЕЛА : СЛОВНИК
Львів : Піраміда, 2021. 288 с.

Коли вперше розгортаємо той чи той словник, перед нами передусім — слово, словосполучення, фраза... Однак уже за хвилю занурюєшся у філігран­ний світ Слова, укотре захоплюєшся мудрістю його носіїв. Саме таке враження справляє на читача праця «Мокряни. Говірка маминого села» Г. Дидик-Меуш — цей «роман-у-словнику» про мікро- та водночас макросвіт мокри́нців (діал.) — мешканців мальовничого дрогобицького села Мокряни, роман про досвід, обі­знаність, спостережливість, духовність, зрештою — про людськість, який не відпускає до останніх сторінок.

Життєвий шлях чотирьох поколінь по маминій лінії Г. Дидик-Меуш закар­бовано в автентичному мокрянському слові, послідовно фіксованому від другої половини ХХ ст. до сьогодення, хоча тяглість слова давніша, сильніша, ніж час. Головна оповідачка — Дарія Бучок, мама укладачки цього словника, яка «дов­гі роки з любов’ю і дивовижною ретельністю відтворювала» (с. 5) мокрянську говірку чи то в зошитах, чи то принагідно на клаптиках паперу. Важливо, що завдяки скрупульозній праці доньки мамине Слово не загубилося — збереглося назавжди, а зібраний діалектний матеріал справді «має найвищу якість і досто­вірність» (с. 5). Рецензований словник, як і інші праці Г. Дидик-Меуш — відомо­го історика української мови, виконано на рівні науковиці-професорки, задум, ідею, «родзинку» якого авторка виношувала та плекала не один день, зреалізу­вавши його в різних жанрах: «словникові однієї родини», «жіночому словнико­ві», «маминому словникові», «словникові одного села».

Г. Дидик-Меуш зробила гідний дарунок своїй мамі — на літа, однак не лише сердечно-приватно, родинно: це дар і найріднішим, і всім мокрянським людям, і мовознавцям, передусім діалектологам. Наукове товариство гідно оцінить цей «мамин скарб», адже потреба в діалектних словниках і словничках кожної говір­ки з огляду на різні чинники є безперечною.

Вкладення:
Скачати цей файл (rez_2022_4_1.pdf)rez_2022_4_1.pdf[ ]303 Кб102 Завантаження
список известных личностей и коллекционеры живописи